Ana içeriğe atla

Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Akdeniz Üniversitesi’nde Coşkuyla Gerçekleştirildi

Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Akdeniz Üniversitesi’nde Coşkuyla Gerçekleştirildi

ULUSAL TARIM ÖĞRENCİ KONGRESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 7-9 Mayıs tarihleri arasında 14. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye genelinden 30 farklı üniversiteden gelen yaklaşık 700 öğrencinin katıldığı kongre, büyük bir katılım ve coşkuyla tamamlandı.

TARIMIN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

Tarım alanındaki güncel konuların ele alındığı kongrede, sürdürülebilir tarım, iklim değişikliğinin tarıma etkileri, dijital tarım uygulamaları, tarımsal üretimde gençliğin rolü gibi birçok başlık üzerinde sunumlar ve paneller gerçekleştirildi. Öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri arasında bilgi alışverişinin sağlandığı etkinlik, aynı zamanda gençlerin tarım alanındaki yenilikçi fikirlerini paylaşmaları için önemli bir platform oluşturdu.

BİZ DÜNYAYI BESLİYORUZ

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ziraat mühendisliğinin tarihsel ve güncel önemine dikkat çekerek, “Biz ziraat mühendisleri aslında medyanın sıkça konuştuğu bir meslek grubuyuz. Ama çoğu zaman asıl yaptığımız işin büyüklüğü fark edilmiyor. Biz dünyayı besliyoruz, bilmem farkında mısınız? Tarlada üretimi yapan çiftçiye yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı, akıllı tarım teknolojileriyle destek olan biziz. Eğer bugün dünyada buğday üretimi 700 milyon tonları, mısır 1 milyar tonu geçtiyse, bu ziraat mühendislerinin sayesindedir.” diye konuştu.

TARIM ALANLARI AZALIYOR

Konuşmasında tarım alanlarının kaybı ve plansız kentleşmenin yarattığı tehditlere de dikkat çeken Toker, gençlere çağrıda bulunarak, “Ben öğrenciyken Türkiye’de 28 milyon hektar tarım alanı vardı, şimdi 23 milyona düştü. Birinci sınıf sulanabilir araziler binalara kurban edildi. Bu sadece tarımı değil, canlarımızı da tehdit etti. Gençler, bu ülkenin geleceği için tarım alanlarına, meralara sahip çıkın. Kamuda görev aldığınızda kararları sahada çalışanlarla birlikte alın.” dedi.

ÜRETİME SAHİP ÇIKARSANIZ, TÜRKİYE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLUR

Prof. Dr. Toker, konuşmasını Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünün doğuşuna dair anlattığı etkileyici bir hikayeyle tamamladı. Ardından ithalata dayalı tarım sisteminin terk edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Üretim yapan çiftçilerimizin yaş ortalaması 59 olmuş. Bu üretim yükünü artık gençlerin omuzlaması gerekiyor. Siz üretime sahip çıkarsanız, Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olur.” ifadelerini kullandı.

KONGRE TARIMIN BAŞKENTİNDE GERÇEKLEŞİYOR

Kongre açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise, etkinliğin anlam ve önemine değinerek “Bu kongrenin tarımın başkenti Antalya’da olması hepimizi daha da mutlu ediyor. Biz bu kongrenin üçüncüsüne ev sahipliği yapmıştık. Şimdi aradan geçen uzun yıllar sonra tekrar on dördüncüsüne de ev sahipliği yapıyoruz. Bu anlamda tarımın başkentinde bu kongrenin düzenlenmesi, omuzlarımızdaki yükü daha da arttırıyor. Ancak üç günün sonunda sizleri buradan çok güzel anılarla uğurlayacağımıza ekibim adına söz veriyorum.” diye konuştu.

HAYALİNİZ BİRER NORMAN BORLAUG OLMAK OLMALI

Prof. Dr. Erkan, ziraat mühendisliğinin geçmişte ve gelecekte üstleneceği kritik role de vurgu yaparak, “Tarım, dünyanın ilk mesleği belki de son mesleği olacak. Bu nedenle tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinde ziraat mühendislerinin rolü hayati öneme sahip. Bugün dünyada güvenli gıdaya ulaşmak büyük ölçüde mümkünse, bunda ziraat mühendislerinin ve bilim insanlarının yoğun emek ve çabalarının payı büyüktür. Nobel ödüllü Norman Borlaug gibi bilim insanlarının açtığı yolda ilerleyin. Her birinizin hayali birer Norman Borlaug olmak olmalı.” ifadelerini kullandı.

İklim krizi, yaşlanan tarım işgücü ve kuraklık gibi güncel tehditlere de dikkat çeken Erkan, gençlere, “Bu olumsuz koşullarda dahi tarımsal üretimin teminatı siz gençler olacaksınız. Bu nedenle çok daha fazla çalışmalı, teknolojiyi, akıllı tarımı, yapay zekâyı kullanmalı ve tarımı daha da yukarıya taşımalısınız.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. YAVUZ TEKELİOĞLU’NDAN COĞRAFİ İŞARETLER KONFERANSI

Açılış konuşmalarının ardından Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretlerin önemini anlatan bir konferans verdi.

Üç gün süren kongre kapsamında sürdürülebilir tarım, iklim değişikliği, dijital tarım teknolojileri gibi güncel konular üzerine çok sayıda sunum ve panel düzenlendi. Kongrenin yalnızca bir bilimsel etkinlik değil; aynı zamanda tarıma gönül vermiş gençler arasında bir dayanışma ortamı oluşturduğu vurgulandı. Katılımcılar, kongreden aldıkları ilhamla tarımın geleceğine yön verme konusunda daha da motive olduklarını ifade etti.

9 Mayıs 2025

Kaynak: Akdeniz Üniversitesi
 

En çok okunan yayınlar

BUÜ’de TÜMBİFED Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Zirvesi Düzenlendi

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜMBİFED ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ZİRVESİ DÜZENLENDİ Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Zirvesi ’nde, Türk dünyasının tarımda küresel güç olma vizyonu ele alındı. Fen-Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen programa BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftci, Tarım Eski Bakanı Faruk Çelik, TÜMBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftci; “Önemli bir programa ev sahipliği yapıyoruz. Günümüzde tarım, dünyanın geleceği açısından en önemli konuların başında geliyor. Tarih içerisinde gıda arzının güvenliği olmuştur. Bu gıda arzının güvenliği mevzusu, gelecekte iklim değişikliği, suyun giderek azalması ve nüfusun hızlı artışı sebebiyle büyük bir problem olarak gözüküyor. Tahminlere göre 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. Bu nüfusu beslemek, ia...

Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi BAÇEM’den Uygulamalı Agroekolojik Tarım Kursu [Son Başvuru Tarihi 23 Nisan 2025]

BAÇEM’den Uygulamalı Agroekolojik Tarım Kursu Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın sürdürülebilir tarım ı geliştirmek adına çiftçiye verdiği destekler, BAÇEM tarafından üreticilere yönelik eğitici kurslarla destekleniyor. Tarımda doğru yöntemler ve ekolojik uygulamaları geliştirmek amacıyla Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) Uygulamalı 1. Agroekolojik Tarım Kursu’nu başlatıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın çiftçi destekleriyle tarımı sürdürülebilir hale getirmek amacıyla yaptığı çalışmaları üreticilere yönelik eğitim çalışmalarıyla destekliyor. Bu kapsamda “ Uygulamalı 1. Agroekolojik Tarım Kursu ” düzenleyen BAÇEM , tarla tarımını bilimsel prensiplerle genişleterek Balıkesir’deki tarımın kalitesini artırmayı amaçlıyor. SON BAŞVURU TARİHİ 23 NİSAN Sürdürülebilir, doğayla uyumlu tarımsal üretimi desteklemek ve bu konuyu yaygınlaştırıp öncülük etmek üzere BAÇEM t...

İstanbul Üniversitesi Tarımsal Sürdürülebilirlik Sertifika Programı

TARIMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SERTİFİKA PROGRAMI Tarımsal sürdürülebilirlik, tarım faaliyetlerinin uzun vadede çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan dengeli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayan bir yaklaşımdır. Eğitim Tarihleri SON BAŞVURU TARİHİ : 11 Nisan 2025 • Eğitim Tarihleri: 5 Nisan - 5 Mayıs • Sınav Tarihleri: 30 Nisan - 5 Mayıs • Eğitim Süresi: 1 AY Öne Çıkanlar • Üniversite Onaylı e-Devlet'te Sorgulanabilir Belge • Bilgisayar, Telefon ve Tabletten Erişim • Sektör İhtiyaçlarına Uygun Gelişim Programları Tarımsal Sürdürülebilirlik Nedir? Tarımsal sürdürülebilirlik, doğal kaynakları koruyarak, çevresel etkileri azaltarak ve ekonomik olarak verimli bir şekilde tarım yapma pratiğidir. Bu kavram, uzun vadeli tarımsal üretim sistemlerinin sağlıklı, çevre dostu ve toplum yararına olmasını sağlar. Tarımsal Sürdürülebilirlik Sertifika Programı, katılımcılara tarım sektöründeki sürdürülebilir uygulamaları ve stratejileri öğretir. Bu eğitim, çevreyi koruma, kaynakları verimli ku...

Giresun'da Sürdürülebilir Tarım ve Finansman Semineri | 14 Mayıs 2025

Sürdürülebilir Tarım ve Finansman Semineri 🗓 14 Mayıs 2025, Çarşamba  ⏰️ 14:00 📍Giresun Ticaret ve Sanayi Odası / 3. Kat Toplantı Salonu 🌐 https://giresuntso.org.tr/surdurulebilir-tarim-ve-finansman-semineri/ Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO), Giresun Ticaret Borsası, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası, Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Giresun Ziraat Odası iş birliğiyle önemli bir toplantı düzenleniyor. 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü saat 14.00’te Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3. Kat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek toplantının ana başlığı “ Sürdürülebilir Tarım ve Finansman ” olacak. Toplantının konuşmacısı olarak AGRO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Yöneticisi Dr. Murat Bolat yer alacak. Organizatör kurumlar, tüm üretici, çiftçi, girişimci ve sektör temsilcilerini toplantıya davet ederek, sürdürülebilir ve yenilikçi tarım uygulamaları konusunda iş birliğini artırmayı hedefliyor. Giresun Tic...

2. Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı | Islah ve Yetiştiricilikte Yeşil Yaklaşımlar | 28 - 29 Nisan 2025 | Yozgat

2. SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ÇALIŞTAYI 'Islah ve Yetiştiricilikte Yeşil Yaklaşımlar' Tarih : 28 - 29 Nisan 2025 Zaman : 10.00 Yer : Yozgat Bozok Üniversitesi, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi, Yozgat Kaynak : https://bozok.edu.tr/etkinlik/etkinlik/3156   ▼ Diğer Etkinlikler ▼   https://www.koruyucutarim.com/p/etkinlikler.html  

Ağır Metal Kirliliği ve Kenevir Bitkisinin (Cannabis sativa L.) Fitoremediasyon Yönteminde Kullanılabilirliği [Makale]

2. ULUSLARARASI 19 MAYIS YENİLİKÇİ BİLİMSEL YAKLAŞIMLAR KONGRESİ Uygulamalı Bilimler 27 - 29 Aralık 2019 Samsun, Türkiye AĞIR METAL KİRLİLİĞİ VE KENEVİR BİTKİSİNİN ( Cannabis sativa  L.) FİTOREMEDİASYON YÖNTEMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ Zir. Müh. Rıza PASLI 19 Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Doç. Dr. Selim AYTAÇ 19 Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zir. Müh. Derya AKSOY 19 Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Özet Özellikle sanayi devrimiyle başlayan ve günümüzde de hızla devam eden üretimde büyüme indeksi, artan nüfusun zorunlu ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik başlamış olsa da beraberinde birçok sorun getirmiştir. Özellikle, kaynağı endüstriyel atıklar olan (Madensel, Endüstriyel katı, sıvı ve gazlar, suni gübreler, pestisitler, egzoz gazları) ve bölgede bulunan kayaçların çözünerek içerisinde barındırdığı ağır metallerin yer altı sularına karışması sonucu oluşan metal birikimi çevre sağlığı için hayati önem teşkil etmektedir. Toprakta ve yer altı sularında biriken...

İzmir Bornova’da Yeşil Dönüşüm

İzmir Bornova Belediyesi, Pınarbaşı’nın ardından 52 kadına üretim yapma imkanı sağlayacak ikinci Kent Bostanı ’nı Koşukavak Mahallesi’nde açacak. Yeni bostan için kuralar çekildi. Ayrıca STORMLOG Projesi kapsamında Kent Bostanı’ndan yararlanan vatandaşlara iklim değişikliği, su yönetimi ve verimli tarım konularında eğitim verildi. Belediye Başkanı Ömer Eşki, projenin yerel üretimi güçlendirmek ve sağlıklı gıdaya erişimi artırmak amacıyla farklı mahallelerde yaygınlaştırılacağını belirtti. Bornova Belediyesi, Kent Bostanları projesini büyüterek ikinci bostanı Koşukavak  Mahallesi’nde hayata geçiriyor. Daha önce Pınarbaşı’nda başlatılan ve büyük ilgi gören proje, bu kez 52 kadının üretime katılımıyla genişliyor. Kura çekimiyle belirlenen katılımcılar, kendilerine tahsis edilen 25 m²'lik parsellerde yazlık sebze üretimine başlayacak. İklim Dirençli Kentler için örnek proje Bornova Belediyesi, STORMLOG Projesi kapsamında Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi’nde kent bostanlarında akt...