Ana içeriğe atla

Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Akdeniz Üniversitesi’nde Coşkuyla Gerçekleştirildi

Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Akdeniz Üniversitesi’nde Coşkuyla Gerçekleştirildi

ULUSAL TARIM ÖĞRENCİ KONGRESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 7-9 Mayıs tarihleri arasında 14. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye genelinden 30 farklı üniversiteden gelen yaklaşık 700 öğrencinin katıldığı kongre, büyük bir katılım ve coşkuyla tamamlandı.

TARIMIN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

Tarım alanındaki güncel konuların ele alındığı kongrede, sürdürülebilir tarım, iklim değişikliğinin tarıma etkileri, dijital tarım uygulamaları, tarımsal üretimde gençliğin rolü gibi birçok başlık üzerinde sunumlar ve paneller gerçekleştirildi. Öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri arasında bilgi alışverişinin sağlandığı etkinlik, aynı zamanda gençlerin tarım alanındaki yenilikçi fikirlerini paylaşmaları için önemli bir platform oluşturdu.

BİZ DÜNYAYI BESLİYORUZ

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ziraat mühendisliğinin tarihsel ve güncel önemine dikkat çekerek, “Biz ziraat mühendisleri aslında medyanın sıkça konuştuğu bir meslek grubuyuz. Ama çoğu zaman asıl yaptığımız işin büyüklüğü fark edilmiyor. Biz dünyayı besliyoruz, bilmem farkında mısınız? Tarlada üretimi yapan çiftçiye yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı, akıllı tarım teknolojileriyle destek olan biziz. Eğer bugün dünyada buğday üretimi 700 milyon tonları, mısır 1 milyar tonu geçtiyse, bu ziraat mühendislerinin sayesindedir.” diye konuştu.

TARIM ALANLARI AZALIYOR

Konuşmasında tarım alanlarının kaybı ve plansız kentleşmenin yarattığı tehditlere de dikkat çeken Toker, gençlere çağrıda bulunarak, “Ben öğrenciyken Türkiye’de 28 milyon hektar tarım alanı vardı, şimdi 23 milyona düştü. Birinci sınıf sulanabilir araziler binalara kurban edildi. Bu sadece tarımı değil, canlarımızı da tehdit etti. Gençler, bu ülkenin geleceği için tarım alanlarına, meralara sahip çıkın. Kamuda görev aldığınızda kararları sahada çalışanlarla birlikte alın.” dedi.

ÜRETİME SAHİP ÇIKARSANIZ, TÜRKİYE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLUR

Prof. Dr. Toker, konuşmasını Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünün doğuşuna dair anlattığı etkileyici bir hikayeyle tamamladı. Ardından ithalata dayalı tarım sisteminin terk edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Üretim yapan çiftçilerimizin yaş ortalaması 59 olmuş. Bu üretim yükünü artık gençlerin omuzlaması gerekiyor. Siz üretime sahip çıkarsanız, Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olur.” ifadelerini kullandı.

KONGRE TARIMIN BAŞKENTİNDE GERÇEKLEŞİYOR

Kongre açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise, etkinliğin anlam ve önemine değinerek “Bu kongrenin tarımın başkenti Antalya’da olması hepimizi daha da mutlu ediyor. Biz bu kongrenin üçüncüsüne ev sahipliği yapmıştık. Şimdi aradan geçen uzun yıllar sonra tekrar on dördüncüsüne de ev sahipliği yapıyoruz. Bu anlamda tarımın başkentinde bu kongrenin düzenlenmesi, omuzlarımızdaki yükü daha da arttırıyor. Ancak üç günün sonunda sizleri buradan çok güzel anılarla uğurlayacağımıza ekibim adına söz veriyorum.” diye konuştu.

HAYALİNİZ BİRER NORMAN BORLAUG OLMAK OLMALI

Prof. Dr. Erkan, ziraat mühendisliğinin geçmişte ve gelecekte üstleneceği kritik role de vurgu yaparak, “Tarım, dünyanın ilk mesleği belki de son mesleği olacak. Bu nedenle tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinde ziraat mühendislerinin rolü hayati öneme sahip. Bugün dünyada güvenli gıdaya ulaşmak büyük ölçüde mümkünse, bunda ziraat mühendislerinin ve bilim insanlarının yoğun emek ve çabalarının payı büyüktür. Nobel ödüllü Norman Borlaug gibi bilim insanlarının açtığı yolda ilerleyin. Her birinizin hayali birer Norman Borlaug olmak olmalı.” ifadelerini kullandı.

İklim krizi, yaşlanan tarım işgücü ve kuraklık gibi güncel tehditlere de dikkat çeken Erkan, gençlere, “Bu olumsuz koşullarda dahi tarımsal üretimin teminatı siz gençler olacaksınız. Bu nedenle çok daha fazla çalışmalı, teknolojiyi, akıllı tarımı, yapay zekâyı kullanmalı ve tarımı daha da yukarıya taşımalısınız.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. YAVUZ TEKELİOĞLU’NDAN COĞRAFİ İŞARETLER KONFERANSI

Açılış konuşmalarının ardından Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretlerin önemini anlatan bir konferans verdi.

Üç gün süren kongre kapsamında sürdürülebilir tarım, iklim değişikliği, dijital tarım teknolojileri gibi güncel konular üzerine çok sayıda sunum ve panel düzenlendi. Kongrenin yalnızca bir bilimsel etkinlik değil; aynı zamanda tarıma gönül vermiş gençler arasında bir dayanışma ortamı oluşturduğu vurgulandı. Katılımcılar, kongreden aldıkları ilhamla tarımın geleceğine yön verme konusunda daha da motive olduklarını ifade etti.

9 Mayıs 2025

Kaynak: Akdeniz Üniversitesi
 

En çok okunan yayınlar

İklim Dostu Tarım Yöntemleri

Küresel gıda sistemleri, her yıl gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu. Tarım açık ara farkla, ormansızlaşma ve biyolojik çeşitlilik kaybının en büyüki itici gücü. Daha az et üretmek, daha az sentetik gübre kullanmak, gıda israfını durdurmak ve doğayı tarım alanlarına entegre etmek, bilim insanlarının gıda üretiminden kaynaklanan çevresel zararları azaltmak için önerdiği yöntemler arasında yer alıyor. İklim dostu tarım yöntemlerini tanımlamak için çeşitli terimler kullanılıyor. Özellikle BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Uluslararası Uzmanlar Paneli (IPES-Food), Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES), ABD Tarım Bakanlığı gibi bilimsel çalışma gruplarından alınan bu terimler yeni yöntemleri tanımlamada kullanılıyor ve bunlardan 24 tanesi aşağıda sıralanıyor: 🌱 Agroekoloji FAO’ya göre agroekoloji, “sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin tasarımı ve yönetimine ekolojik v...

Giresun'da Sürdürülebilir Tarım ve Finansman Semineri | 14 Mayıs 2025

Sürdürülebilir Tarım ve Finansman Semineri 🗓 14 Mayıs 2025, Çarşamba  ⏰️ 14:00 📍Giresun Ticaret ve Sanayi Odası / 3. Kat Toplantı Salonu 🌐 https://giresuntso.org.tr/surdurulebilir-tarim-ve-finansman-semineri/ Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO), Giresun Ticaret Borsası, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası, Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Giresun Ziraat Odası iş birliğiyle önemli bir toplantı düzenleniyor. 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü saat 14.00’te Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3. Kat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek toplantının ana başlığı “ Sürdürülebilir Tarım ve Finansman ” olacak. Toplantının konuşmacısı olarak AGRO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Yöneticisi Dr. Murat Bolat yer alacak. Organizatör kurumlar, tüm üretici, çiftçi, girişimci ve sektör temsilcilerini toplantıya davet ederek, sürdürülebilir ve yenilikçi tarım uygulamaları konusunda iş birliğini artırmayı hedefliyor. Giresun Tic...

2. Agroekoloji Çalıştayı'nda Doğa Dostu Gıda Sistemi Konuşuldu

2. Agroekoloji Çalıştayı 4-5 Nisan tarihlerinde yurtiçi ve yurtdışından yoğun katılımla İzmir'de gerçekleştirildi. Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Topuzluoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda doğa dostu tarım ve gıda sistemleri ele alındı. Zehirsiz Sofralar Platformu’nun düzenlediği 2. Agroekoloji Çalıştayı, 4-5 Nisan tarihlerinde yoğun katılımla gerçekleşti.   Üreticiler, tüketiciler, akademisyenler ve aktivistleri bir araya getiren çalıştayda doğa dostu, adil ve dayanışma temelli bir gıda sisteminin imkanları konuşuldu.  Yurtdışı ve yurtiçinden katılımcıların ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Topuzluoğlu yaptı. "Ekolojik kriz, toplum olarak hepimizi derinden etkiliyor" Doğa dostu gıda sistemi için mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Topuzluoğlu konuşmasında şunları kaydetti: "Bu etkinlik, tamamen gönüllülük esasıyla, büyük bir dayanışma ve ortak emeğin ürünü ...

AGROTEC 28. Uluslararası Tarım Fuarı | 11-14 Eylül 2025 | Ankara

AGROTEC 28. ULUSLARARASI TARIM FUARI • TARİH 》11 - 14 Eylül 2025 • FUAR ALANI 》GÖLBAŞI Ata Çiftliği Fuar Alanı / ANKARA  • TOPLAM ALAN 》110.000 m² • ORGANİZATÖR 》ANKAEXPO ULUSLARARASI FUAR TANITIM ORGANİZASYON A.Ş. • WEB SİTESİ 》 https://www.agrotecankara.com SIKÇA SORULAN SORULAR  》Fuar Ne Zaman Açılıyor? AGROTEC 2025 28. Uluslararası Tarım Fuarı 11 Eylül 2025 Perşembe günü saat 10:00’da ziyarete açılacak, 14 Eylül 2024 Pazar günü 19:00’da kapanacaktır. 》Fuar Nerede? AGROTEC 2025 28. Uluslararası Tarım Fuarı Gölbaşı Fuar Alanı Konya Yolu 10. Km. Oğulbey, Gölbaşı Ankara’da gerçekleştirilecektir. 》Fuar Girişleri Ücretsiz mi? AGROTEC 2025 28. Uluslararası Tarım Fuarı girişleri ücretsizdir. 》Fuar Hangi Saatler Arasında Ziyarete Açık? Açılış Töreni: 11 Eylül 2025 Perşembe 13:00 (Opsiyonlu)   11 Eylül 2025 Perşembe 10:00-19:00 12 Eylül 2025 Cuma 10:00-19:00 13 Eylül 2025 Cumartesi 10:00-19:00 14 Eylül 2025 Pazar 10:00-19:00 》Fuar Ziyaretçilerine Yakıt Desteği Sağlanıyor mu? Gr...

Koruyucu Toprak İşleme Yöntemleri ve Doğrudan Ekim [Makale]

KORUYUCU TOPRAK İȘLEME YÖNTEMLERİ VE DOĞRUDAN EKİM Erdem AYKAS, Harun YALÇIN, Engin ÇAKIR Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005, 42(3):195-205 https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/5083/69464 Özet   Enerjinin gittikçe pahalı hale gelmesi ve yoğun toprak işlemeyle artan erozyon, çiftçileri ve araştırmacıları alternatif toprak işleme yöntemlerine yöneltmiştir. Bu amaçla, geleneksel toprak işlemeye alternatif olarak koruyucu toprak işleme yöntemleri geliştirilmiştir. Burada amaç, tarla yüzeyini %30 oranında bitki artığı ile kaplı tutarak toprak işleme yoğunluğunu azaltmaktır. Koruyucu toprak işleme; şerit toprak işleme, ekim sırasında toprak işleme, malçlı toprak işleme, azaltılmış toprak işleme ve doğrudan ekim yöntemlerinden oluşur. Doğrudan ekimde ekim sonrası kültürel işlemler için ikincil toprak işleme aletleri kullanılabilir. Doğrudan ekimin bir uygulaması olan sıfır toprak işlemede tüm vejetasyon süresince hiçbir toprak işlemesi yapılmaz. Bu yöntemde %40’a var...

Tarımsal Üretimde Geleneksel Yöntemlerin Ötesine Geçiş: Rejeneratif Tarım [Makale]

TARIMSAL ÜRETİMDE GELENEKSEL YÖNTEMLERİN ÖTESİNE GEÇİŞ: REJENERATİF TARIM Tarım Ekonomisi Dergisi | Derleme  Yıl 2024, Cilt: 30 Sayı: 2, 197 - 205, 27.12.2024 Merve Mürüvvet DAĞ  [1] , Hasan YILMAZ [1] https://doi.org/10.24181/tarekoder.1529796 [1] Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 32200, Çünür, Isparta, Türkiye ÖZET Amaç : Geleneksel tarım yöntemlerinin, doğal kaynakların aşırı kullanımı, sera gazı emisyonu, toprak sağlığı, toprak korunması, toprak erozyonu, biyoçeşitlilik kaybı ve su kirliliği gibi bazı çevresel sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Bu negatif etkileri azaltmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmak için ortaya atılan çözümlerden biri olan rejeneratif tarım; toprak sağlığını, biyolojik çeşitliliği ve ekosistem hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlayan, dışsal girdilere bağımlılığı azaltarak karbon tutulumu gibi ekosistem hizmetlerini artıran bir tarımsal üretim yaklaşımıdır. Bu çalışmada rejenerati...

2. Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı | Islah ve Yetiştiricilikte Yeşil Yaklaşımlar | 28 - 29 Nisan 2025 | Yozgat

2. SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ÇALIŞTAYI 'Islah ve Yetiştiricilikte Yeşil Yaklaşımlar' Tarih : 28 - 29 Nisan 2025 Zaman : 10.00 Yer : Yozgat Bozok Üniversitesi, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi, Yozgat Kaynak : https://bozok.edu.tr/etkinlik/etkinlik/3156   ▼ Diğer Etkinlikler ▼   https://www.koruyucutarim.com/p/etkinlikler.html