İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM), 5’ten 80’e kadar her yaş grubuna kuraklıkla mücadele, sürdürülebilir tarım ve doğayla uyumlu bir yaşam için eğitim veriyor. Genç çiftçilerin yetişmesine katkı sağlayan merkezde topraksız tarımdan seracılığa, atalık tohumlardan güneş panellerine kadar pek çok konuda eğitim alan gençler yaşadıkları unutulmaz deneyimi ve farkındalığı dile getirdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın kuraklıkla mücadele ve sürdürülebilir tarım için bilinçli genç çiftçilerin yetiştirilmesine yönelik teşvikleri kapsamında İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde (İZTAM) çocuk ve gençlere yönelik eğitimler artırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren, 16 dönüm arazi üzerine kurulan İZTAM’da öncelikli olarak iklim krizi ve kuraklıkla ilgili eğitimler verilirken, çocuk ve gençler ilk defa toprakla buluşturuluyor.
Tarıma ve kuraklıkla mücadeleye dair eğitimler
Eğitimler, belirlenen periyotlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ziraat mühendisleri tarafından veriliyor. Hem teorik hem uygulamalı eğitim alan gençler, topraktan sofraya ürünlerin nasıl yetiştiğine dair bilgi sahibi oluyor. Gençler alanda iklim krizinin etkileri, güneş paneli, yağmur hasadı, topraksız sera, hava tahmin cihazları, atalık tohumlar, organik tarım, sürdürülebilir tarım, mantarcılık, su tasarrufu, seracılık, böcek oteli gibi pek çok konuya dair bilgi alıyor ve merkezdeki alanları, üniteleri gözlemleme fırsatı buluyor.
“Eğitimleri tüm İzmir’e yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz”
Merkeze ve yürütülen çalışmalara dair bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Eğitim Ar-Ge ve Koordinasyon Şube Müdürü Murat Altun, alanda üretim seraları, araştırma parselleri bulunduğunu belirterek “İzmir tarımını geliştirme adına faaliyetler yürütüyoruz. İZTAM’da ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim başta olmak üzere farklı yaş gruplarına yönelik eğitimler veriyoruz. Bunun yanı sıra da özellikle üreticilerimizi, çiftçilerimizi burada misafir ederek, onlara üretim disiplinlerini, iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini, suyun doğru kullanımına yönelik tek sağlık temalı çalışmalarımızı anlatıp eğitim faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Uygulamalı eğitimler de gerçekleştiriyoruz. Fide dikimi, tohum tanıma, biyocoğrafya laboratuvarı gibi çalışmalar yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın önderliğinde gerek üretim gerekse eğitim faaliyetlerini İzmir geneline yaymayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Yeni çiftçiler adım adım yetişiyor
İZTAM’da 5 yaştan 80 yaşa kadar tarım eğitimi verdiklerini ifade eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli ziraat mühendisi Eylül Adıgüzel, “Biz sadece belirli bir gruba eğitim vermiyoruz. Her kitleye ulaşmanın amacındayız. Çocuklara doğa bilinci kazandırmayı, doğa temelli sürdürülebilir tarımı öğretmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar hiçbir şey yetiştirememiş kişilere tarım eğitimleri vererek yeni bir başlangıç yapmalarını sağlıyoruz. Tarım eğitimleriyle özellikle genç kitlelerde büyük bir farkındalık oluşuyor. Bu sayede aslında yeni bir meslek kapısının farkına varıyorlar. Bu sayede yeni çiftçilerimiz adım adım yetişiyor diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Buraya gelmeden önce hiç farkında değildim”
İZTAM’da eğitimlere katılan kız meslek lisesi öğrencileri, yaşadıkları deneyimden etkilendiklerini ifade ederek iklim krizi ve tarıma dair pek çok konuda farkındalık yaşadıklarını ifade etti. Gençler yaşadığı deneyimi şu sözlerle aktardı;
Mina Yenihan: “İlk defa böyle bir eğitimle karşı karşıyayım. Böyle yeni şeyler öğrenmek yeni deneyimler oluşturuyor. Buradaki eğitimlere herkes katılmalı. Çünkü iklim sorunu, hepimizin sorunu. Herkes bilgilenmeli. İklim kriziyle benim geleceğim tehlikeye giriyor. Bitkilerin iklim değişikliğinden etkilenmesi çok kötü. Bitkiler olmazsa bizim de nefesimiz olmaz, beslenmemiz kötüleşir. Buraya gelmeden önce bu sorunların farkında değildim. Sorunlarımızın olduğunu biliyordum ama bir katkıda bulunmamıştım. Farkındalığım oluştu, çevreye verdiğim zararlara daha çok dikkat edeceğim.”
“Doğayla daha fazla iç içe olmalıyız”
Esra Mülhüm: “Bence çok gerekli olan eğitimler. Binalarda yaşadığımız için bitkinin nasıl büyüdüğünü, geliştiğini, bizim için faydalarını bilmiyoruz. Onlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmiyoruz. Bu eğitimler sayesinde bence bitkileri daha çok anlayabiliyoruz. Merkez içinde en çok ilgimi çeken yer, yararlı böceklerin yetiştirildiği alan oldu. Arı, solucan gibi yararlı böcekler için böcek oteli yapmışlar. Doğayla daha fazla iç içe olmalıyız.”
“İnsan neslinin devam etmesi için tarım çok önemli”
Beren Akkuş: “Eğitimler çok güzel. Burası da bir nefes kaynağı. Çok güzel eğitimler aldık. Bitkilerin de duyularının olduğu, onların nasıl büyüdüğü, nasıl geliştiğine dair bütün süreçleri detaylı işledik. İnsan neslinin devam etmesi için tarım çok önemli, bizim gelişimimiz de çok önemli. Burada en çok üzüm bağları hoşuma gitti.”
“Böyle tarım yerlerinin artırılması gerektiğini düşünüyorum”
İlayda Ertürk: “Buradaki eğitimlerin, böyle merkezlerin daha çok artırılması gerek. Çünkü hayatımıza çok katkısının olduğunu düşünüyorum. Kentlerde yaşıyoruz, binaların içinde oksijenimiz olmuyor. Burada en çok dikkatimi çeken yer böcek otelinin olması. Çok ilginçti.”
10 Haziran 2025
Fotoğraflar ve Haber Kaynak:
İzmir Büyükşehir Belediyesi
EK BİLGİ:
İzmir Tarımı Danışma Hattı
İzmir Tarımı, "Başka Bir Tarım Mümkün" felsefesiyle hareket eder ve iki temel fark ile Türkiye’de bugüne kadar uygulanan tarım politikalarından ayrılır. Birinci fark, sulamaya hiç gerek duymadan yağmur suyunun yettiği veya tasarruflu sulamayla yetişebilen tarımsal ürünlerin yetiştirilmesine öncelik vermesi ve böylelikle kuraklıkla mücadele etmesidir. Genel tarım politikalarından ayrılan diğer bir farkı ise satış ve pazarlamanın en baştan planlayarak, çiftçinin üreteceği ürünlerin katma değerinin arttırılmasıyla kırsaldaki yoksullukla mücadele etmesidir.
İzmir Tarımı Ekosistemi: Doğru tarım ürünlerinin tercih edilmesi, yerli tohum ve hayvan ırklarının korunması, geliştirilmesi, sürecin her aşamasında devam edecek arge faaliyetleri, ürünlerin ambalajlanması, markalaştırılması, satış, pazarlama ve ihracattan oluşmaktadır.
"Başka Bir Tarım Mümkün" felsefesinin yaygınlaştırılması için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olup Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olan üreticilere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılında faaliyete geçen İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM) aracılığıyla üç konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmektedir. Ürün planlama, tasarım, satış ve ihracat alanlarında ihtiyaç duyduğunuz danışmanlık hizmeti için formu doldurup bize iletin, sizinle iletişime geçelim.
Ürün Planlama Formu: Ekime veya dikime hazır olan tarım arazisinde yetiştirilebilecek, İzmir Tarım’ı ekosistemine uygun doğru tarım ürünlerinin planlaması yapılmaktadır.
Ürün Tasarım Formu: Üretilen tarım ürünlerinin veya tarım ürünlerinden elde edilen mamullerin markalaştırılması, ambalaj ve etiket tasarımlarının planlaması yapılmaktadır.
Satış ve İhracat Formu: Üretilen tarım ürünlerinin veya tarım ürünlerinden elde edilen mamullerin satışında ve ihracatında ilgili kooperatiflerle üretici arasındaki bağlantının sağlanmasıdır.
Başvuruda bulunacak üreticilerin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olup, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olması ön koşul olarak aranmaktadır.
Kaynak: