Ana içeriğe atla

Yeni Çiftçiler Adım Adım İZTAM'da Yetişiyor


Yeni Çiftçiler Adım Adım İztam'da Yetişiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM), 5’ten 80’e kadar her yaş grubuna kuraklıkla mücadele, sürdürülebilir tarım ve doğayla uyumlu bir yaşam için eğitim veriyor. Genç çiftçilerin yetişmesine katkı sağlayan merkezde topraksız tarımdan seracılığa, atalık tohumlardan güneş panellerine kadar pek çok konuda eğitim alan gençler yaşadıkları unutulmaz deneyimi ve farkındalığı dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın kuraklıkla mücadele ve sürdürülebilir tarım için bilinçli genç çiftçilerin yetiştirilmesine yönelik teşvikleri kapsamında İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde (İZTAM) çocuk ve gençlere yönelik eğitimler artırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren, 16 dönüm arazi üzerine kurulan İZTAM’da öncelikli olarak iklim krizi ve kuraklıkla ilgili eğitimler verilirken, çocuk ve gençler ilk defa toprakla buluşturuluyor.

Tarıma ve kuraklıkla mücadeleye dair eğitimler

Eğitimler, belirlenen periyotlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ziraat mühendisleri tarafından veriliyor. Hem teorik hem uygulamalı eğitim alan gençler, topraktan sofraya ürünlerin nasıl yetiştiğine dair bilgi sahibi oluyor. Gençler alanda iklim krizinin etkileri, güneş paneli, yağmur hasadı, topraksız sera, hava tahmin cihazları, atalık tohumlar, organik tarım, sürdürülebilir tarım, mantarcılık, su tasarrufu, seracılık, böcek oteli gibi pek çok konuya dair bilgi alıyor ve merkezdeki alanları, üniteleri gözlemleme fırsatı buluyor.

“Eğitimleri tüm İzmir’e yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz”

“Eğitimleri tüm İzmir’e yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz”

Merkeze ve yürütülen çalışmalara dair bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Eğitim Ar-Ge ve Koordinasyon Şube Müdürü Murat Altun, alanda üretim seraları, araştırma parselleri bulunduğunu belirterek “İzmir tarımını geliştirme adına faaliyetler yürütüyoruz. İZTAM’da ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim başta olmak üzere farklı yaş gruplarına yönelik eğitimler veriyoruz. Bunun yanı sıra da özellikle üreticilerimizi, çiftçilerimizi burada misafir ederek, onlara üretim disiplinlerini, iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini, suyun doğru kullanımına yönelik tek sağlık temalı çalışmalarımızı anlatıp eğitim faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Uygulamalı eğitimler de gerçekleştiriyoruz. Fide dikimi, tohum tanıma, biyocoğrafya laboratuvarı gibi çalışmalar yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın önderliğinde gerek üretim gerekse eğitim faaliyetlerini İzmir geneline yaymayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni çiftçiler adım adım yetişiyor

İZTAM’da 5 yaştan 80 yaşa kadar tarım eğitimi verdiklerini ifade eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli ziraat mühendisi Eylül Adıgüzel, “Biz sadece belirli bir gruba eğitim vermiyoruz. Her kitleye ulaşmanın amacındayız. Çocuklara doğa bilinci kazandırmayı, doğa temelli sürdürülebilir tarımı öğretmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar hiçbir şey yetiştirememiş kişilere tarım eğitimleri vererek yeni bir başlangıç yapmalarını sağlıyoruz. Tarım eğitimleriyle özellikle genç kitlelerde büyük bir farkındalık oluşuyor. Bu sayede aslında yeni bir meslek kapısının farkına varıyorlar. Bu sayede yeni çiftçilerimiz adım adım yetişiyor diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni çiftçiler adım adım yetişiyor

“Buraya gelmeden önce hiç farkında değildim”

İZTAM’da eğitimlere katılan kız meslek lisesi öğrencileri, yaşadıkları deneyimden etkilendiklerini ifade ederek iklim krizi ve tarıma dair pek çok konuda farkındalık yaşadıklarını ifade etti. Gençler yaşadığı deneyimi şu sözlerle aktardı; 

Mina Yenihan: “İlk defa böyle bir eğitimle karşı karşıyayım. Böyle yeni şeyler öğrenmek yeni deneyimler oluşturuyor. Buradaki eğitimlere herkes katılmalı. Çünkü iklim sorunu, hepimizin sorunu. Herkes bilgilenmeli. İklim kriziyle benim geleceğim tehlikeye giriyor. Bitkilerin iklim değişikliğinden etkilenmesi çok kötü. Bitkiler olmazsa bizim de nefesimiz olmaz, beslenmemiz kötüleşir. Buraya gelmeden önce bu sorunların farkında değildim. Sorunlarımızın olduğunu biliyordum ama bir katkıda bulunmamıştım. Farkındalığım oluştu, çevreye verdiğim zararlara daha çok dikkat edeceğim.”

“Doğayla daha fazla iç içe olmalıyız”

Esra Mülhüm: “Bence çok gerekli olan eğitimler. Binalarda yaşadığımız için bitkinin nasıl büyüdüğünü, geliştiğini, bizim için faydalarını bilmiyoruz. Onlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmiyoruz. Bu eğitimler sayesinde bence bitkileri daha çok anlayabiliyoruz. Merkez içinde en çok ilgimi çeken yer, yararlı böceklerin yetiştirildiği alan oldu. Arı, solucan gibi yararlı böcekler için böcek oteli yapmışlar. Doğayla daha fazla iç içe olmalıyız.”

“İnsan neslinin devam etmesi için tarım çok önemli”

Beren Akkuş: “Eğitimler çok güzel. Burası da bir nefes kaynağı. Çok güzel eğitimler aldık. Bitkilerin de duyularının olduğu, onların nasıl büyüdüğü, nasıl geliştiğine dair bütün süreçleri detaylı işledik. İnsan neslinin devam etmesi için tarım çok önemli, bizim gelişimimiz de çok önemli. Burada en çok üzüm bağları hoşuma gitti.”

“Böyle tarım yerlerinin artırılması gerektiğini düşünüyorum”

İlayda Ertürk: “Buradaki eğitimlerin, böyle merkezlerin daha çok artırılması gerek. Çünkü hayatımıza çok katkısının olduğunu düşünüyorum. Kentlerde yaşıyoruz, binaların içinde oksijenimiz olmuyor. Burada en çok dikkatimi çeken yer böcek otelinin olması. Çok ilginçti.”

Tarıma ve kuraklıkla mücadeleye dair eğitimler | İzmir Büyükşehir Belediyesi | İZTAM

10 Haziran 2025

Fotoğraflar ve Haber Kaynak:
İzmir Büyükşehir Belediyesi


EK BİLGİ:


İzmir Tarımı Danışma Hattı

İzmir Tarımı, "Başka Bir Tarım Mümkün" felsefesiyle hareket eder ve iki temel fark ile Türkiye’de bugüne kadar uygulanan tarım politikalarından ayrılır. Birinci fark, sulamaya hiç gerek duymadan yağmur suyunun yettiği veya tasarruflu sulamayla yetişebilen tarımsal ürünlerin yetiştirilmesine öncelik vermesi ve böylelikle kuraklıkla mücadele etmesidir. Genel tarım politikalarından ayrılan diğer bir farkı ise satış ve pazarlamanın en baştan planlayarak, çiftçinin üreteceği ürünlerin katma değerinin arttırılmasıyla kırsaldaki yoksullukla mücadele etmesidir.
 
İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM)

İzmir Tarımı Ekosistemi: Doğru tarım ürünlerinin tercih edilmesi, yerli tohum ve hayvan ırklarının korunması, geliştirilmesi, sürecin her aşamasında devam edecek arge faaliyetleri, ürünlerin ambalajlanması, markalaştırılması, satış, pazarlama ve ihracattan oluşmaktadır.

"Başka Bir Tarım Mümkün" felsefesinin yaygınlaştırılması için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olup Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olan üreticilere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılında faaliyete geçen İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM) aracılığıyla üç konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmektedir. Ürün planlama, tasarım, satış ve ihracat alanlarında ihtiyaç duyduğunuz danışmanlık hizmeti için formu doldurup bize iletin, sizinle iletişime geçelim.

Ürün Planlama Formu: Ekime veya dikime hazır olan tarım arazisinde yetiştirilebilecek, İzmir Tarım’ı ekosistemine uygun doğru tarım ürünlerinin planlaması yapılmaktadır.

Ürün Tasarım Formu: Üretilen tarım ürünlerinin veya tarım ürünlerinden elde edilen mamullerin markalaştırılması, ambalaj ve etiket tasarımlarının planlaması yapılmaktadır.

Satış ve İhracat Formu: Üretilen tarım ürünlerinin veya tarım ürünlerinden elde edilen mamullerin satışında ve ihracatında ilgili kooperatiflerle üretici arasındaki bağlantının sağlanmasıdır.

Başvuruda bulunacak üreticilerin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olup, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olması ön koşul olarak aranmaktadır.

Kaynak:
 

En çok okunan yayınlar

Fikirden Hasada: Tarımda Girişimcilik ve İnovasyon Kampı Başlıyor [#2] | Başvurular 20 Haziran – 8 Aralık 2025 tarihleri arasında devam edecek

FİKİRDEN HASADA: TARIMDA GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON KAMPI BAŞLIYOR Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, tarım sektöründe yenilikçi girişimciliği teşvik etmek amacıyla “ Fikirden Hasada : Gençler İçin Tarımda Girişimcilik ve İnovasyon Programı ”nı hayata geçiriyor. Bu yeni program, gençlerin tarım alanındaki yaratıcı fikirlerini geliştirmelerine ve projelerini fikir aşamasından hasat aşamasına kadar hayata geçirmelerine destek olmayı hedefliyor. Hedef kitle : Programa, tarım ve girişimcilik konularına ilgi duyan 16-25 yaş arası tüm gençler başvurabilecektir. Özellikle tarım teknolojileri, sürdürülebilir tarım ve kırsal kalkınma gibi alanlarda yenilikçi fikirlere sahip genç girişimci adaylarının katılımı teşvik edilmektedir. Başvuru süreci ve tarihleri : Başvurular 20 Haziran – 08 Aralık 2025* tarihleri arasında devam edecek. Eğitim içeriği : Program kapsamında tarımda girişimcilik ve inovasyona dair kapsamlı bir eğitim verilecektir. Katılımcılar; akıllı tarım teknolojileri, sürdürülebi...

“Yapay Zeka ve Sürdürülebilir Tarım ile Geleceği Kuruyoruz” Projesi Giresun’da Yoğun Katılımla Devam Ediyor

Giresun'da Fındıkta Gelecek Yapay Zekâ ile Şekilleniyor: 'Akıllı Tarım, Yeşil Gelecek' Eğitimi Devam Ediyor TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında hayata geçirilen “ Yapay Zeka ve Sürdürülebilir Tarım ile Geleceği Kuruyoruz ” projesi Giresun’da yoğun katılımla devam ediyor. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ev sahipliğinde, Giresun Valiliği ve Giresun Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen proje, sürdürülebilir tarım ve yapay zeka teknolojilerinin tarımsal üretimdeki önemine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Üç gün sürecek eğitim programı boyunca, öğrencilere fındık tarımı, sürdürülebilir üretim yöntemleri ve yapay zekânın tarıma entegrasyonu konularında kapsamlı bilgiler aktarılıyor. Eğitimler, Fındık Araştırma Enstitüsü’nün alanında uzman araştırmacıları tarafından veriliyor. Projenin Giresun’da yürütülmesinden duyulan memnuniyeti dile getiren Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, geleceğin tarım politika...

BUÜ’de TÜMBİFED Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Zirvesi Düzenlendi

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜMBİFED ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ZİRVESİ DÜZENLENDİ Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Zirvesi ’nde, Türk dünyasının tarımda küresel güç olma vizyonu ele alındı. Fen-Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen programa BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftci, Tarım Eski Bakanı Faruk Çelik, TÜMBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftci; “Önemli bir programa ev sahipliği yapıyoruz. Günümüzde tarım, dünyanın geleceği açısından en önemli konuların başında geliyor. Tarih içerisinde gıda arzının güvenliği olmuştur. Bu gıda arzının güvenliği mevzusu, gelecekte iklim değişikliği, suyun giderek azalması ve nüfusun hızlı artışı sebebiyle büyük bir problem olarak gözüküyor. Tahminlere göre 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. Bu nüfusu beslemek, ia...

İstanbul Üniversitesi Tarımsal Sürdürülebilirlik Sertifika Programı

TARIMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SERTİFİKA PROGRAMI Tarımsal sürdürülebilirlik, tarım faaliyetlerinin uzun vadede çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan dengeli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayan bir yaklaşımdır. Eğitim Tarihleri SON BAŞVURU TARİHİ :  27 Haziran 2025 Eğitim Başlama Tarihleri: 20 Haziran - 25 Temmuz Sınav Tarihleri: 18 Temmuz - 25 Temmuz Eğitim Süresi: 1 AY Öne Çıkanlar • Üniversite Onaylı e-Devlet'te Sorgulanabilir Belge • Bilgisayar, Telefon ve Tabletten Erişim • Sektör İhtiyaçlarına Uygun Gelişim Programları Tarımsal Sürdürülebilirlik Nedir? Tarımsal sürdürülebilirlik, doğal kaynakları koruyarak, çevresel etkileri azaltarak ve ekonomik olarak verimli bir şekilde tarım yapma pratiğidir. Bu kavram, uzun vadeli tarımsal üretim sistemlerinin sağlıklı, çevre dostu ve toplum yararına olmasını sağlar. Tarımsal Sürdürülebilirlik Sertifika Programı, katılımcılara tarım sektöründeki sürdürülebilir uygulamaları ve stratejileri öğretir. Bu eğitim, çevreyi koruma, kaynakla...

Koruyucu Toprak İşleme Yöntemleri ve Doğrudan Ekim [Makale]

KORUYUCU TOPRAK İȘLEME YÖNTEMLERİ VE DOĞRUDAN EKİM Erdem AYKAS, Harun YALÇIN, Engin ÇAKIR Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005, 42(3):195-205 https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/5083/69464 Özet   Enerjinin gittikçe pahalı hale gelmesi ve yoğun toprak işlemeyle artan erozyon, çiftçileri ve araştırmacıları alternatif toprak işleme yöntemlerine yöneltmiştir. Bu amaçla, geleneksel toprak işlemeye alternatif olarak koruyucu toprak işleme yöntemleri geliştirilmiştir. Burada amaç, tarla yüzeyini %30 oranında bitki artığı ile kaplı tutarak toprak işleme yoğunluğunu azaltmaktır. Koruyucu toprak işleme; şerit toprak işleme, ekim sırasında toprak işleme, malçlı toprak işleme, azaltılmış toprak işleme ve doğrudan ekim yöntemlerinden oluşur. Doğrudan ekimde ekim sonrası kültürel işlemler için ikincil toprak işleme aletleri kullanılabilir. Doğrudan ekimin bir uygulaması olan sıfır toprak işlemede tüm vejetasyon süresince hiçbir toprak işlemesi yapılmaz. Bu yöntemde %40’a var...

Sürdürülebilir Tarım Açısından Sıfır Toprak İşleme [Makale]

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM AÇISINDAN SIFIR TOPRAK İŞLEME Ziraat Mühendisliği, Makale Yıl 2009, Sayı: 353, 60 - 64, 01.07.2009 Fakı ERGÜL, Haydar POLAT https://dergipark.org.tr/tr/pub/zm/issue/52115/680985 Özet Geleneksel toprak işleme sistemlerinde, toprağı, suyu ve enerjiyi korumaya yönelik olarak hiçbir çalışma yapılmamaktadır. Ayrıca toprağın işlenmesi uzun zaman almakta, yüksek oranda işçilik, yakıt ve makine gibi girdileri gerektirmektedir. Sıfır toprak işleme teknikleri, erozyonla mücadele etmek ve toprak nemini muhafaza etmek için Amerika’da 1930’lu yıllardan başlayarak geliştirilmiştir. Dünyada 100 milyon hektar alanda farklı iklim ve toprak koşullarında kullanılmakta olan bu teknik, Ülkemizde henüz araştırma ve küçük uygulamalar düzeyinde olup, yaygınlaşmamıştır. Sıfır toprak işlemenin temel prensipleri, toprağın bozulmaması (işlenmemesi), sürekli bitkisel toprak örtüsü (malç) ve ekim nöbetidir. Ayrıca bu sistemle işçilik, yakıt ve zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Ekonomik ve sürdü...

Başka Bir Tarım Mümkün

İzmir Tarımı, " Başka Bir Tarım Mümkün " felsefesiyle hareket eder ve iki temel fark ile Türkiye’de bugüne kadar uygulanan tarım politikalarından ayrılır.  Birinci fark , sulamaya hiç gerek duymadan yağmur suyunun yettiği veya tasarruflu sulamayla yetişebilen tarımsal ürünlerin yetiştirilmesine öncelik vermesi ve böylelikle kuraklıkla mücadele etmesidir. Genel tarım politikalarından ayrılan  diğer bir farkı  ise satış ve pazarlamanın en baştan planlayarak, çiftçinin üreteceği ürünlerin katma değerinin arttırılmasıyla kırsaldaki yoksullukla mücadele etmesidir. İzmir Tarımı Ekosistemi : Doğru tarım ürünlerinin tercih edilmesi, yerli tohum ve hayvan ırklarının korunması, geliştirilmesi, sürecin her aşamasında devam edecek arge faaliyetleri, ürünlerin ambalajlanması, markalaştırılması, satış, pazarlama ve ihracattan oluşmaktadır. " Başka Bir Tarım Mümkün " felsefesinin yaygınlaştırılması için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olup Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi ...

Sektör Liderleri Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde Buluştu

SEKTÖR LİDERLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GIDA ZİRVESİ'NDE BULUŞTU Bloomberg HT Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi , Ziraat Bankası'nın ana sponsorluğunda T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanı sıra sektörlerinin uzman ve lider isimlerinin katılımıyla 12 Haziran Perşembe günü gerçekleştirildi. Zirvede konuşan T.C. Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin tarım alanında çok önemli bir potansiyeli içerisinde barındırdığını belirterek, ülkemizin üretim sıkıntısı yaşamayacak durumda olduğunun altını çizdi. Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “ Tarım ve Gıdada Ulusal Vizyon ve Stratejiler ” özel oturumunda konuşan T.C. Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı; “Türkiye’de tüm paydaşlarla tarımın konuşuluyor olması bizim için çok mutluluk verici. Türkiye farklı tarım çalışmalarının yapılabildiği, farklı iklimleri içerisinde barındıran, son derece önemli potansiyele sahip bir ülke. Dünyada birçok ülke kendisin...