Kırgızistan, sürdürülebilir tarımsal kalkınma adına Yeşil Tarım Girişimi'ne pilot ülke olarak katıldı.
Kırgızistan, sürdürülebilir tarımsal kalkınma yolunda önemli bir adım atarak Yeşil Tarım Girişimi'nde (Green Agriculture Initiative) pilot ülke oldu. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2022'de başlatılan Yeşil Tarım Girişimi, yeşil teknolojileri ve kaynak verimli tarım uygulamalarını teşvik ederken iklim değişikliği, çevresel bozulma ve gıda güvenliği sorunlarını ele almayı amaçlıyor.
Kırgızistan Su Kaynakları, Tarım ve İşleme Sanayi Birinci Bakan Yardımcısı Janibek Kerimaliev, Kırgızistan’ın Yeşil Tarım Girişimi’ne katılması vesilesiyle 24 Şubat 2025 tarihinde düzenlenen etkinlikte, yeşil tarımın önemini dile getirdi ve “Yeşil tarımın teşvik edilmesi, Kırgızistan'da modern ve verimli tarımsal gıda sistemlerinin oluşturulmasına yönelik önemli bir adımdır. Devlet, bilim ve iş dünyasının çabalarının birleştirilmesi, çevresel açıdan sürdürülebilir çözümlerin uygulanmasını, tarımsal verimliliğin artırılmasını ve ülkenin gıda güvenliğinin sağlanmasını mümkün kılacaktır.” ifadelerini kullandı.
FAO’nun Kırgızistan Temsilcisi Oleg Guchgeldiyev, yeşil dönüşümün ekonomik ve ekolojik faydalarının altını çizdi. Guchgeldiyev aynı zamanda enerji verimliliği, yeşil teknolojiler ve yeşil ekonomi gibi kavramların artık günlük gerçekliğin bir parçası olduğunu ve çevresel sürdürülebilirlik ile ekonomik büyümenin bir arada var olabileceğini pekiştirdiğini belirtti.
DAHA FAZLA YATIRIM VE İŞ BİRLİĞİ YOLDA
Yeşil Tarım Girişimi bağlamında Kırgızistan, yeşil tarım uygulamalarını teşvik etmek ve kurumsal kapasiteyi güçlendirmek için bir Ulusal Teknik Ağ kuracak. Beklenen sonuçlar arasında politika önerileri, teknik rehberlik ve sürdürülebilir tarıma daha fazla yatırım yer alıyor.
Bunlara ek olarak Kırgızistan hükûmeti, Yeşil Ekonomi Kalkınma Programı (2019-2023) ve genişletilmiş 2024-2028 stratejisinin bir parçası olarak yeşil tarıma öncelik verdi. Bu girişim, iklim direncini artırmak ve gıda güvenliğini geliştirmek için yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir kaynak yönetimini entegre ediyor.
KIRGIZİSTAN’DA BUZULLARIN YÜZDE SEKSENİ ERİYEBİLİR
Kırgızistan’ın son 40 yılda 1,12°C'lik bir sıcaklık artışı yaşadığı ve Paris Anlaşması tarafından belirlenen 1,5°C eşiğine yaklaştığı biliniyor. Buna göre, mevcut eğilimlerin devam etmesi durumunda, 2100 yılına kadar ülkedeki buzulların yüzde 80'i eriyerek ciddi su kıtlığına yol açması bekleniyor.
Bunlara ek olarak, sürdürülemez monokültür tarım, aşırı pestisit kullanımı ve verimsiz sulama toprak sağlığı ve biyoçeşitlilik üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor.
4 Mart 2025 | Kırım Haber Ajansı (qha)
Görsel ve Haber Kaynak: