KORUYUCU TOPRAK İȘLEMEDE YÖNTEMLER, ÖRTÜ BİTKİSİ VE EKİM NÖBETİNİN ÖNEMİ
Erdem AYKAS, Harun YALÇIN, Engin ÇAKIR
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Bornova, İzmir
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science)
Yıl 2010, Cilt: 6 Sayı: 4, 247 - 252, 01.08.2010
Özet
Sürdürülebilir tarım toprak, su ve hava gibi çevresel faktörleri dikkate alıp, insan, bitki ve hayvan sağlığını koruyarak üretim yapma düşüncesi olarak tanımlanabilir. Sürdürülebilir tarım, toprak verimliliğini artırma ve toprağı koruma ile yakından ilgilidir. Sürdürülebilir tarım, ekolojik dengenin sürdürülmesini ve doğal dengenin mümkün olduğu kadar korunmasını hedef alarak tasarlanmıştır. Toprağın korunması ilk ortaya atıldığından bu yana, koruyucu toprak işleme ile birtikte düşünülmelidir. Sürdürülebilir tarımda toprak işlemenin azaltılması gerekliliği yabancı ot sorununu da beraberinde getirmiştir. Bu nedenle koruyucu toprak işleme düşüncesi içinde tutarlı ve güvenilir yabancı ot yönetimi önemlidir. Günümüzde, birçok işletmede yabancı ot kontrolü için ilk düşünülen, toprak ișleme ile yabancı otun toprak altına gömülerek öldürülmesidir. Ancak aşırı toprak işlemenin yarattığı olumsuzlukları gözden kaçırmamak gerekir. Bilindiği gibi aşırı toprak işleme toprak strüktürünü büyük ölçüde tahrip etmekte, organik madde miktarını azaltmakta ve genel olarak üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle, sürdürülebilir tarımda koruyucu toprak işleme sistemlerinin devreye sokulması, bitki nöbetinin uygulanması ve örtü bitkisi kullanılması olası sorunların çözümüne büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Anahtar kelimeler: Sürdürülebilir tarım, Koruyucu toprak işleme, Mekanik ot öldürücü
Sonuç
Sürdürülebilir ve koruyucu toprak işlemede başarılı olmanın kuralları;
• İlkbaharda yavaş ısınan, drenajı iyi topraklar, koruyucu toprak işlemeye daha uygundur.
• Toprak verimliği her yıl yapılacak toprak analizleri ile ortaya konulmalıdır.
• Yöreye uygun iyi bir bitki nöbeti planlaması ve uygun örtü bitkisi kullanımını devreye sokmak gerekir.
• Bölgedeki yabancı otları ekimden önce belirlemek ve onlara uygun herbisit hazırlamak gereklidir.
• Yabancı otları izleyerek, daha sonraki yıllar için planlama yapmak zorunluluğu vardır.
• İnsektisitler belirlenmeli, ancak doğal mücadeleciler (predatörler) ile ekonomik kontrol sağlanamadığı durumlarda, insektisit uygulamasına geçilmelidir.
• Hasat zamanında gelecek yılın ürün artıklarının dağıtım planlaması yapılmalıdır. Hasat sonrası ürün artıklarının tarlada düzgün bir şekilde yayılması sağlanmaldır.
• Koruyucu toprak işlemenin ve doğrudan ekimin avantajlarının ortaya çıkması birkaç yıl alabilir, ancak etkiler uzun süreli olacaktır. Bu nedenle sabırlı olmak gerekmektedir.
Makalenin Tamamı ⬇️
Kaynak:
PDF Dosyası:
PDF Görüntüleyici: