DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TOPRAK İŞLEMESİZ TARIMIN DURUMU VE BENİMSENMESİ
Mehmet TEKİN(1), Muzaffer AVCI(2), Ahmet ÇAT(3), Taner AKAR(1)
Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 6 (1): 22-34, 2017
ISSN: 2148-3205, Derleme
(1) Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya
(2) Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Ankara
(3) Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Siirt
Öz
Son yıllarda Dünya genelinde öncelikle toprak olmak üzere doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına ilişkin kaygıların artmasıyla, ABD merkezli geliştirilen korumalı tarım sisteminin önemli bir ayağı olan toprak işlemesiz tarım, başta Arjantin ve Brezilya olmak üzere birçok ülkede yaygınlaşmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalar ve yayım çalışmaları ile dünya genelinde 160 milyon ha alanda uygulama alanı bulan bu tarım sistemi, özellikle Kuzey ve Güney Amerika ile Avustralya’da hızla yaygınlaşmakta olup bu kıtaları Asya kıtası takip etmektedir. Ülkemizde de kuru tarım alanlarında yürütülen çalışmaların sonucunda başarılı sonuçlar alınmış olmasına rağmen, sistemin sürdürülebilir bir şekilde yaygınlaştırılması için tarımsal destekleme politikalarını da kapsayan geniş ölçekli araştırma-yayım çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Bu derlemede koruyucu tarımın önemli bir unsuru olan toprak işlemesiz tarımın Dünya ve ülkemizdeki durumu ve benimsenmesi ile bu sistemin ekolojik ve ekonomik üstünlükleri irdelenmiş, ayrıca ülkemizde bu sistemin yaygınlaşması için yapılması gerekenler özetlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Korumalı tarım, toprak işlemesiz tarım, azaltılmış toprak işleme, verimlilik, anız yönetimi, benimsenme
Sonuç
Özelde toprak işlemesiz tarım sistemi ve genelde koruyucu tarım, verimliliği gün geçtikçe azalan ve her geçen gün erozyona daha açık hale gelen ülkemiz tahıl ekili alanları için ekolojik ve ekonomik olarak büyük bir potansiyel olarak karşımızda durmaktadır. Bize emanet olarak bırakılan bu kutsal toprakların yarınlarımıza verimliliğini koruyarak devredilebilmesi, sürdürülebilir bir buğday, arpa ve mısır üretimi için vakit geçirilmeden bu konunun daha çok araştırılması, ortak akıl bilinci ve elbirliği ile çalışılması artık kaçınılmazdır. Kısacası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı girdi ve ürün ile analizlere dönük verdiği tarımsal desteklerin bir kısmını belli bir pilot proje dâhilinde doğrudan ekime (anız yakmadan ve ekim nöbeti uygulayarak kışlık/yazlık baklagilleri kullanmak koşuluyla) ayırması durumunda hem nadas alanlarının daraltılması ve hem toprak işlemesiz tarımın yaygınlaştırılması sağlanabilecektir.
MAKALENİN TAMAMI ⬇️
Kaynak:
PDF Dosyası:
PDF Görüntüleyici ⤵️
MAKALENİN PDF DOSYASI AŞAĞIDA GÖRÜLMÜYORSA SAYFAYI TEKRAR YÜKLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN. (Bazı cihazlarda PDF görüntüleyici açılmayabilir.)